TAVI – Ameliyatsız Kalp Kapağı Değişimi
Kasım 21, 2022
felaket
Doğal Felaketlerin Kalp Sağlığına Etkileri
Mart 10, 2023
TAVI – Ameliyatsız Kalp Kapağı Değişimi
Kasım 21, 2022
felaket
Doğal Felaketlerin Kalp Sağlığına Etkileri
Mart 10, 2023

Statinlerle Kıyaslandığında,  Doğal Gıda Takviyeleri Kolesterolü Düşürmede Etkili Değil

Kanınızda kolesterol seviyelerinin uzun bir dönem yüksek seviyeden bulunması, koroner kalp hastalığı, inme ve diğer atardamar tıkanıklıkları yaşama riskinizi arttırır.

Vücutta bulunan kolesterol 2 tiptedir.

  • HDL (yüksek dansiteli lipoprotein ) tarafından taşınan kolesterol
  • LDL ( düşük dansiteli lipoprotein ) tarafından taşınan kolesterol

HDL kolesterolü iyi kolesterol olarak bilinir çünkü görevi kolesterolü damarlardan karaciğere taşır. LDL kolesterolün kötü kolesterol olarak bilinmesinin nedeni ise, kolesterolü atardamarlara taşımasıdır.  Bu da kolesterolün damar duvarlarında birikerek plak oluşmasına ve damar sertliğine (ateroskleroz) neden olur.

Yüksek kolesterol yaşam tarzındaki olumlu değişikliklere iyi yanıt verir. Sağlıklı beslenme ve düzenli egzersiz ile kolesterol seviyeleri düzeltilebilir. Ancak bu mümkün ya da yeterli olmadığında, tıbbi olarak düşük doz statin tedavisine başlarız.

Statinlerle Kıyaslandığında,  Doğal Gıda Takviyeleri Kolesterolü Düşürmede Etkili Değil

Statinlerin yan etkilerinden çekinen bazı kişiler arasında, çeşitli bitkisel takviyeler kullanarak kolesterolü düşürmeye çalışmak yaygınlaşmıştır. Bu konuda bir çalışma yapan araştırmacılar, çalışmanın sonuçlarını Ocak 2023’te Journal of the American College of Cardiology’de sundular.

Çalışma en sık kullanılan 6 bitkisel takviyenin etkisine karşı, düşük doz statin  (rosuvastatin) ve plasebonun etkilerini kıyaslıyordu.

Prospektif, tek kör randomize olarak dizayn edilen çalışmada, 28 gün boyunca, 190 kişi rastgele bir şekilde , 5 mg rosuvastatin , plasebo, ve kapsül şeklinde  balık yağı, tarçın, sarımsak, bitkisel steroller, zerdeçal, kırmızı pirinç mayası takviyelerinden kullandılar.

28 günün sonunda , statini alan hastalarda, diğer gruplara kıyasla, ortalama LDL kolesteroldeki düşüş % 37.9 seviyesinde  idi. Takviyelerden herhangi birini alan hastalar, plasebo grubundakilerle karşılaştırılabilir LDL kolesterol seviyelerine sahipti. Ek olarak, statin grubunda toplam kolesterol seviyelerinde azalma ortalama  % 24’tü, bu da plasebo ve diğer tüm takviye gruplarına kıyasla önemli bir azalma olarak değerlendirildi.

Statin kullanan grupta gözlenen HDL kolesterolünde anlamlı bir değişiklik yoktu. Diğer tarafta ise bitki sterolleri takviyesi kullanan grupta, HDL kolesterolünde dikkate değer bir azalma gözlendi.  Sarımsak takviyesi alanlarda, statin ve plasebo gruplarına kıyasla  LDL kolesterolünde artışa yönelik eğilim gösterdi.

Bu çalışma, kolesterolü düşürme ya da kalp sağlığı için yaygın olarak alınan takviyelerin kolesterol seviyeleri üzerinde anlamlı bir etki sunmadığını göstermesi bakımından  önemli bir mesaj vermektedir.

Sonuçlar ayrıca, yüksek kolesterol hastalarında düşük dozlu bir statin kullanımının, kolesterol profili üzerinde önemli yararlı etkiler sunduğunu göstermektedir.

Kaynak:

Comparative Effects of Low-Dose Rosuvastatin, Placebo, and Dietary Supplements on Lipids and Inflammatory Biomarkers – Journal Of the American College of Cadiology

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir