Kalbiniz İçin Ne Kadar D Vitaminine İhtiyacınız Var?
Mayıs 4, 2019
Kalbiniz İçin Ne Kadar D Vitaminine İhtiyacınız Var?
Mayıs 4, 2019

Aspirin Beni Kalp Krizinden Korur mu?

Orta yaş ve üzeri milyonlarca insan, herhangi bir kalp krizi ya da inme  öyküsü olmadığı halde daha sağlıklı olmak ve kalp hastalıklarından korunmak amacıyla düşük doz aspirin kullanıyor. Ancak çalışmalar, bunun doğru olmayabileceğini gösteriyor.

Bu konuyla ilgili son dönemde sonuçları yayınlanmış iki büyük araştırma ARRIVE ve ASPREE çalışmalarıdır. 2018 yılının Ekim  ayında  New England Journal of Medicine’da yayınlanan ASPREE çalışmasının sonuçlarına göre, sağlıklı bireylerde günlük aspirin kullanımının kalp krizi ya da inme riskini  anlamlı oranda azaltmadığı gözlenmiştir.

Özellikle ileri yaştaki sağlıklı bireylerin, kanama riski başta olmak üzere aspirinin yan etkilerinden daha fazla etkilenme olasılığı nedeniyle, doktor tavsiyesi olmadan kendi başlarına aspirin kullanmaya başlamaları önerilmez.

ASPREE çalışması, 65 yaş ve üzeri 19.114 sağlıklı kişi üzerinde 5 yıl süren bir araştırmadır. Rastgele bir seçimle, çalışmadaki katılımcıların yarısına 100 mg enterik kaplı aspirin verilirken, diğer yarısına placebo (boş içerikli tablet) verilmiştir. Yaklaşık 5 yıl boyunca takip edilen iki çalışma grubu arasında, koroner kalp hastalığı, kalp krizi, kalp yetmezliği ve inme oranlarında anlamlı bir fark bulunamadı.

Bu çalışmada, aynı zamanda aspirinin inme, demans, kanser gibi hastalıklar için de sonuçlar elde edildi. İnme için elde edilen sonuçlar da koroner  kalp hastalıkları üzerindeki etkilerine benzer şekildeydi. İki grupta da belirli inme çeşitlerinin gelişmesi riskinde anlamlı fark gözlenmedi.

Aspirin kullanan hasta grubunda, önemli bir kanama ( beyin ya da mide kanaması gibi) gelişme oranında, gerçek sonuçlar daha düşük olmak üzere, istatistiksel olarak % 38’lik bir artış gözlenmiştir.

Aspirin İkincil Korumada Hala Endikedir

Aspirin kullanımı, tanısı konmuş koroner arter hastalığı, periferik arter hastalığı, geçirilmiş kalp krizi, geçirilmiş inme, stentli ya da bypasslı olan hasta gurubunda hala önerilen bir tedavidir. Bu hasta grubunda aspirin kullanımının faydaları, yan etkilerine ağır basar.

İleri Yaştaki Sağlıklı Bireyler Aspirin Kullanmadan Önce Hekimine Danışmalı

Aspirinin en belirgin yan etkisi kanamaya yol açma etkisidir. İleri yaştaki kişilerde damarlar daha zayıf ve hassastır. Bu nedenle 65 yaş ve üstü kişilerde bu yan etki daha belirgin olabilir. Bu nedenle, tanısı konmuş herhangi bir hastalığı olmayan orta yaş ve üstü kişiler aspirin kullanmadan önce doktora danışmalıdır.

Reçetesiz ve uygun fiyatlı bir ilaç olması nedeniyle çoğu kişi tarafından kalp ve damar hastalıklarından korunma amaçlı tercih edilebilen aspirinin kanama riskine yol açması başta olmak üzere çeşitli yan etkileri mevcuttur. Bu riskler yaşka birlikte artar.

Çalışmalar, sağlıklı bireylerde aspirin kullanımının kalp ve damar hastalıklarına karşı korunmada önemli bir etkisinin olmadığını  gösteriyor. Doktorunuz önermedikçe, kendi başınıza aspirin kullanmamanız, zaten kullanıyor iseniz bunu doktorunuzla tekrar görüşmeniz önerilir.


Kaynaklar:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir