Kalbiniz İçin Ne Kadar D Vitaminine İhtiyacınız Var?
Mayıs 4, 2019Geleceğin Kalp Pilleri
Haziran 20, 2019Yeni tedavi kılavuzlarında, atriyal fibrilasyonla başa çıkmak için ilaçların rolü, kilo kaybı ve prosedürler hakkında güncellemeler yapıldı ve kilo vermenin önemi vurgulandı.
Atriyal fibrilasyon, kalpte en yaygın görülen ritim bozukluğudur. Klasik belirtileri, çarpıntı hissi, nefessiz kaldığını hissetme, baş dönmesi ve yorgunluktur. Kalbin üst odacıklarındaki elektriksel iletilerin bozulmasına bağlı oluşan atriyal fibrilasyon, 65 yaş üstü her 11 kişiden 1’ini etkilemektedir.
Atriyal fibrilasyonun semptomları rahatsız edici olsa da asıl tehlike inme riskidir. Atriyal fibrilasyona bağlı inmelerin %30’u ölümcül olabilir. Bununla birlikte, pıhtı önleyici ilaçlar atriyal fibrilasyonu olan kişilerde inme riskini önemli ölçüde azaltabilir.
Bu yılın başlarında Journal Circulation’da yayınlanan, tedavi kılavuzlarındaki yeni güncellemelerde, diğer tedavi stratejilerine ek olarak, pıhtı önleyici ilaçların kullanımına dair yeni kurallar sunuldu.
Atriyal Fibrilasyon İnmeye Nasıl Neden Olur ?
Atriyal fibrilasyon sırasında, kalbin üst odacıkları (atriyumlar) kuvvetlice kasılmak yerine, hızlıca titreme hareketi yapar. Bu hareket nedeniyle, sol atriyum duvarları boyunca kan birikintileri oluşur. Bunun sonucunda sol ventrikül (sol alt odacık) boyunca hareket ederek, aorta gidebilecek kan pıhtıları oluşur. Bu pıhtılar parçalanabilir ve aorttan geçerek kan dolaşımında seyahat edebilirler. Eğer pıhtı beyinde bir artere yerleşirse, kan akışını engeller ve iskemik inmeye neden olur.
Medikal Tedavi Yaklaşımı
Atriyal Fibrilasyonu olan kişiler risk skoruna göre değerlendirilirler ve tedavi şekline buna göre karar verilir. İlaç tedavisine ihtiyacınız olup olmadığını değerlendirmek için siz de bu skorlamayı kullanabilirsiniz.
Atriyal Fibrilasyon İçin Puanlama Tablosu
64-74 yaş | +1 |
75 yaş üstü | +2 |
Kadın | +1 |
Yüksek Tansiyon | +1 |
Diyabet | +1 |
Kalp krizi ya da periferik arter hastalığı öyküsü | +1 |
İnme, geçici iskemik atak ya da vücudun bir bölgesine pıhtı atması | +2 |
Kalp Yetmezliği | +1 |
Toplam Puan Değerlendirmesi
0 = Tedavi gerekli değildir.
1 = Tedavi düşünülebilir.
2 ve üstü = Tedavi gereklidir.
Tedaviye ihtiyaç duyanlar için, iki hasta grubu dışında kalanlara warfarin (Coumadin) yerine, apixaban, dabigatran, edoxaban, rivaroxaban gibi yeni nesil antikoagülanlar önerilir. Hala warfarin kullanımının daha iyi seçenek olduğu iki hasta grubu ise şunlardır;
- Mekanik kalp kapağı olan kişiler
- Orta ya da ileri düzeyde mitral kapak darlığı olan kişiler
Ablasyon İşlemi Ne Zaman Düşünülür ?
Birkaç farklı ilaç tipi, kalbi yavaşlatarak ya da normal bir ritimde tutarak, atriyal fibrilasyon semptomlarını azaltmaya yardımcı olabilir. Ancak bu seçenek her zaman işe yaramayabilir ve bazı ilaçların ciddi yan etkileri olabilir. Bu gibi durumlarda bir diğer seçenek ise ablasyon işlemidir.
Ablasyon , kalpteki kusurlu elektrik yollarını tahrip ederek ritim bozukluğunu gidermeye yarayan bir prosedürdür. Kateter ablasyonu olarak adlandırılan işlem, bir anjiyografi laboratuvarında yapılır. Kateter olarak adlandırılan ince ve esnek tüp ile damar içinden kalbe ulaşılır. Kateterin ucundaki bir cihaz, radyo dalgaları yayarak kalpteki hatalı elektrik sinyallerine yol açan dokuları hedef alır ve tahrip eder.
Tedavi kılavuzlarındaki güncellemelerde , atriyal fibrilasyon semptomları yaşayan ve aynı zamanda sistolik kalp yetmezliği olan hastalarda ablasyon işlemi şiddetle tavsiye edilmektedir. Ancak ablasyon ilaç kullanımını azaltmasına rağmen, bu kişilerin inme riskinden korunmak için pıhtı önleyici ilaçları kullanması gereklidir.
Sağlıklı Bir Kiloda Olmanın Önemi
Tedavi kılavuzlarında ayrıca, sağlıklı bir kiloda olmanın önemi vurgulanmıştır. Aşırı kilolu olan atriyal fibrilasyonlu kişiler için kilo vermek, semptomların azalmasına yardımcı olur. Kilo kaybı, kan basıncınızı ve kolesterol seviyenizi düşürmek de dahil olmak üzere vücudunuzda pek çok faydalı etkili yaratır.
Çarpıntı veya nefes darlığı gibi rahatsız edici atriyal fibrilasyon semptomları kilolu kişilerde daha sık görülür. Kilo vermek hem semptomların azalmasına yardımcı olur hem de atriyal fibrilasyonun ilerlemesini engeller. Böylece diğer tedavi seçeneklerine olan ihtiyaç azalır. Ek olarak, yaşam kalitesi artacağından, gözle görülür bir iyileşme kişilerin moral seviyesini yüksek tutar.
Kaynaklar:
- Managing atrial fibrillation: An update – Harvard Health Letter
- 2019 AHA/ACC/HRS Focused Update of the 2014 AHA/ACC/HRS Guideline for the Management of Patients With Atrial Fibrillation – AHA Journals