Geleceğin Kalp Pilleri
Haziran 20, 2019Koroner Kalp Hastalığında Tedavi Seçenekleri
Eylül 8, 2019Yaz aylarının ortasına geldiğimiz şu günlerde muhtemelen pek çoğunuz, dışarıda daha fazla zaman geçiriyor ve hareket ediyorsunuz. Yapılan yürüyüşler, tatil aktiviteleri, güzel havalara bıraktığınız işler fiziksel aktivitenizin kışa oranla artmasını sağlıyor. Nispeten daha hareketsiz olduğunuz kış aylarından sonra, daha hareketli olduğunuz yaz aylarında vücudunuzun bazı bölgelerinde ağrılar yaşıyor olabilirsiniz.
Peki özellikle yazları ve daha çok hareket ettiğinizde ortaya çıkan bazı ağrıların, periferik arter hastalığının belirtisi olabileceğini biliyor muydunuz?
Kış günlerinden sık sık şikayet edilir, ancak yaz ayları da kendi zorluklarını beraberinde getirir. Isınan havaların bunaltıcılığı yanında, artan yürüyüş, spor ve genel fiziksel aktivite miktarı yeni ağrılara neden olabilir. Bu ağrılardan, özellikle de ayak ve bacaklarda görülenler, aylarca kış uykusuna yatmış bazı kaslarınızın, harekete geçmeye karşı verdiği tepki olabileceği gibi daha büyük ve ciddi bir sorunun belirtileri de olabilir.
Ağrınızı Tanımlayın
Bacaklarınızda ve ayaklarınızda bir ağrı fark ettiğinizde, yapmanız gereken ilk şey, ağrının ne zaman başlayıp, ne zaman durduğunu ve ne sıklıkta gerçekleştiğini not almaktır. Kasların uzun süre kullanılmamasına bağlı ağrılar, tipik olarak egzersizin bitimine doğru veya egzersiz sonrası başlar ve birkaç gün devam edebilir. Egzersiz düzenli bir hal aldığında ise bu ağrılar azalır. Ağrınız bu kalıba uymuyorsa, bir profesyonelle konuşmanın zamanı gelmiş olabilir.
Periferik arter hastalığının önemli bir işareti, fiziksel olarak kendinizi zorladığınızda ortaya çıkan ve dinlendiğinizde çabucak dağılan ağrı veya yorgunluktur. Örneğin yürüyüşe çıktığınızda kısa bir süre içinde ya da merdiven çıkarken başlayan ve oturup dinlenince hemen geçen ağrılar bu tiptedir.
Tedavi ve Riskler
Periferik arter hastalığında atardamarlarda oluşan plaklar, damarda daralmaya yol açtığından kan akışının azalmasına neden olur. Doku ve organlarınız ihtiyacı olan oksijeni kandan alırlar. Fiziksel aktivite sırasında daha çok çalışan kaslarınız daha fazla oksijene ihtiyaç duyar. Bu kaslar yeterli oksijeni alamadığında, siz bunu ağrı olarak hissedersiniz.
Periferik arter hastalığı erken yakalanırsa, beslenme şeklinizde değişiklikler yaparak, sigarayı bırakarak ve egzersiz yaparak ilerlemesinin önüne geçilebilir. Bu değişikliklerin yetersiz kaldığı durumlarda çeşitli ilaç tedavileri uygulanır.
Daha ileri düzeyde periferik arter hastalığı olan kişilerde, balon ve stent tedavisi gibi girişimsel yöntemlere başvurulabilir. Amaç daralmanın olduğu bölgeye yeterli kan akışının yeniden sağlanmasıdır. Tedavi edilmediği durumlarda hastalık, kalp krizi, inme riskini arttırabilir ve bacak yarası (ülser), kangren ve bacak amputasyonuna neden olabilir.
Periferik arter hastalığının girişimsel tedavisi hakkında ayrıntılı bilgi için tıklayınız.