Koroner arterlerin duvarlarında, kolesterol, yağ ve kanın içindeki diğer maddelerden oluşan plaklar birikerek arterlerin sertleşmesine ve zamanla daralmasına neden olurlar. Bu sürece ateroskleroz (damar sertliği ) denir. İlerleyen ateroskleroz nedeniyle koroner arterlerde (kalbin üzerindeki atardamarlar) darlıkların oluşması koroner arter hastalığı olarak adlandırılır.
Koroner arter hastalığı olan kişilerde kalp krizi riskini azaltmak için risk faktörlerini kontrol altında tutmak gerekir. Bunun için ve hastanın yakınmaları varsa, yaşam tarzı değişiklikleri ve ilaç tedavisi önerilir.
Bazen ilaç tedavisine rağmen şikayetler devam edebilir ve kalp krizi riski ortaya çıkabilir. Böyle bir durumda revaskülarizasyon tedavisi gereklidir. Revaskülarizasyon, koroner arterlerde ciddi tıkanma riski olan damarların, anjiyoplasti ve stentile açılması veya koroner bypass ameliyatı ile kan akış trafiğinin yeniden yönlendirilmesi anlamına gelir.
KAH tanısı konulan herhangi bir kişinin tedavisi planlanırken iki sorunun cevabı aranır;
Sağlık dünyasının önde gelen akademik yayınlarından Lancet’te, 2 Kasım 2017’de yayınlanan bir çalışmanın sonuçlarında, kararlı anjina (başlangıçta öngörülebilen ve sadece egzersiz, aşırı yemek yeme gibi spesifik koşullar altında gerçekleşen anjina) semptomlarını azaltmada ve yaşam kalitesini arttırmada ilaç tedavisinin, stent takılması kadar etkili olduğu görülmüştür. Ayrıca bu çalışmadaki her iki grupta da ölüm olmamıştır.
Spesifik olarak, kararlı anjinası olan kişilerde, ilaç tedavisi, kalp krizlerini önlemede ve koroner kalp hastalığına bağlı ölüm riskini azaltmada stent takılması kadar etkilidir. Yani bu tipte şikayeti olan hastalarda ilaç tedavisi çoğunlukla tercih edilen tedavi yöntemidir.
Tanısı konmuş koroner arter darlığı olan kişiler öncelikle, sigara içmeme, sağlıklı beslenme ve önerilen şekilde egzersiz yapma gibi sağlıklı yaşam alışkanlıklarını uygulamalı, bunun yanında doktorlarının önerdiği şekilde ilaçlarını düzenli almalıdırlar. Bu tedavi, pıhtılaşmayı önleyen ilaçlar, kalp atış hızını yavaşlatan ve kan basıncını kontrol eden ilaçlar, kolesterol seviyesini düşüren ilaçları içerebilir.
Revaskülarizasyon gerektiğine karar verildikten sonra, bu kez, stent ya da koroner bypass operasyonu arasında bir seçim yapmak gerekir.
Stent teknolojisinin, son 20 yıldaki gelişimi, günümüzde stentlerin daha rahat yerleştirilmesi ve daha düşük komplikasyon riski gibi avantajlar sağlamaktadır. Stentler artık daha esnektir ve damar içinde skar dokusu büyümesini engellemek ve atardamarın yeniden daralması riskini azaltmak için ilaçla kaplanmıştır. Artık stent işlemlerinin yaklaşık % 75’i kasık bölgesi yerine, el bileğinden gerçekleştirilir. Bu da kanama riskini azaltır ve iyileşme sürecini hızlandırır.
Özetleyecek olursak, koroner arter revaskülarizasyonuna ihtiyaç duyan ve sol ana koroner arterinde ciddi darlığı olan ya da ana koroner arterlerinde ikiden fazla darlık bulunan hastalarda, koroner bypass operasyonu, genellikle birincil tedavi şekli olarak düşünülmelidir. Genellikle akut koroner sendromlu kişilerde, tek damarında darlık olan koroner arter hastalarında ve 2 damarında darlık olup, diyabeti olmayan koroner arter hastalarında stent takılması tercih edilir.
Koroner arter hastalığının tedavisinde, bir revaskülarizasyon gerekliliği söz konusuysa, kardiyolog ve kalp cerrahı birlikte hastayı değerlendirirler ve nihai kararı verirler. Yapılacak işlemle ve tedavi seçenekleri ile ilgili hastaya bilgi verilerek, tüm riskler ve faydalar anlatıldıktan sonra tedavi kararı hastaya bırakılır.
Unutulmamalıdır ki burada verilen bilgiler genel bilgilerdir. Her hastanın koroner damar anatomisi birbirinden farklıdır. Değerlendirmeler hastanın anatomisine, şikayetlerine, sağlık geçmişine göre yapılır ve tedavi seçenekleri her hasta için farklılık gösterir.
Percutaneous coronary intervention in stable angina (ORBITA): a double-blind, randomised controlled trial – The Lancet
Newer-Generation Ultrathin Strut Drug-Eluting Stents Versus Older Second-Generation Thicker Strut Drug-Eluting Stents for Coronary Artery Disease – AHA Circulation
Stents vs. Bypass Surgery: Which Is Better? – verywellhealth.com