kalp-ritmi
Yaşam Tarzı Değişikliklerinin Atriyal Fibrilasyon Üzerindeki Etkileri
Ağustos 18, 2020
Postural Ortostatik Taşikardi Sendromu
Kasım 20, 2020
kalp-ritmi
Yaşam Tarzı Değişikliklerinin Atriyal Fibrilasyon Üzerindeki Etkileri
Ağustos 18, 2020
Postural Ortostatik Taşikardi Sendromu
Kasım 20, 2020

Kalp Hastaları Tarafından Covid-19 Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Son dönemde dünyanın içinde bulunduğu pandemi durumu, herkes için bir endişe kaynağı haline geldi. Her ne kadar insanlar önlemlere alışmaya başlasa da zaman geçtikçe bu önlemlerde gevşemeler yaşanmaya devam ediyor.

Kalp hastaları için bu konu özellikle önem taşıyor. Birçok kalp hastası pandemi ile ilgili endişeli ve konuyla ilgili elde edilen bazı veriler bu endişeyi destekler nitelikte.

Elbette korona virüs sonucu gelişen semptomlar bazı kişilerde çok ağır seyredebilmekte ve hatta ölümcül olabilmektedir.  Ancak diğer her şey gibi bu konuda da, paniğe kapılmadan, doğru bilgiler ışığında alınabilecek tüm önlemler alınmalıdır.

Kalp hastaları tarafından tarafımıza sıklıkla sorulan bazı soruların cevapları şöyledir.

Kalp hastalarının, Covid-19’a yakalanma riski daha mı yüksek ?

Hayır. Kalp hastalarının da bu hastalığa yakalanma riski diğer herkesle eşit oranda. Covid-19 damlacık yoluyla bulaşan bir hastalık. Covid-19 virüsü taşıyan bu damlacıklara, ya da virüsün yerleştiği yüzeylere temas etmediğiniz sürece hastalığa yakalanma riskiniz yoktur.

Ancak sağlıklı kişilerden farklı olarak, bu hastalığa yakalanmanız halinde daha ağır semptomlar yaşama olasılığınız bulunmaktadır. Bu nedenle alabileceğiniz en iyi önlem, kendinizi korumak olacaktır. Ellerinizi sık yıkamak, maske kullanmak ve sosyal mesafe kurallarına dikkat etmek kalp hastaları için oldukça önemlidir.

Yine de enfekte olmaları durumunda, tüm kalp hastaları için çok ciddi ve ölümcül semptomlar yaşayacakları gibi kesin bir sonuca varılamaz. Bunun için yeterli bilimsel kanıt yoktur. Covid-19 virüsü vücuda girdiğinde ilk saldırdığı organ akciğerlerdir. Bunun sonucu olarak vücutta inflamatuar bir yanıt oluşur ve bu durum kardiyovasküler sistemi zor durumda bırakabilir.

Solunum sistemi enfekte olduğundan vücuttaki oksijen oranı düşer ve kan basıncında da bir düşüş yaşanır. Bu durumda kalp vücuda yeterli oksijen sağlayabilmek için daha fazla kan pompalamaya çalışır. Bu da kalbin üzerinde ekstra bir yük demektir. Halihazırda kardiyovasküler problemleri olan kişiler için bu durum daha fazla sıkıntıya neden olabilir.

Covid-19 virüsü kalp krizi ya da inmeye neden olur mu ?

Covid-19 virüsünün doğrudan kalp krizi ya da inmeye neden olduğuna dair kesin bir veri bulunmamaktadır. Ancak korona virüsünün yol açabileceği inflamatuar etki, kalp ve damar sistemine zarar verebileceğinden kalp krizi ya da inmeye neden olabilir.

Virüsün yol açacağı inflamasyon nedeniyle aterosklerotik bir plak yerinden oynayabilir, ya da damar içinde pıhtılar oluşabilir. Ayrıca daha şiddetli seyreden inflamasyonlarda, kalp ritminde bozulmalar görülebilir, atriyal fibrilasyon tetiklenebilir ya da şiddetlenebilir.

Kardiyovasküler hastalıklara eşlik eden diyabet ve hipertansiyon problemleri enfeksiyonun şiddetini ve ölüm oranını arttırır mı ?

Bu soruya neden olan ilk veriler pandeminin ilk dönemlerinde Wuhan’dan gelmiştir. Virüse bağlı enfeksiyon nedeniyle ölenlerin önemli bir kısmında diyabet ve hipertansiyon bulunuyordu. Ancak buna getirilecek bir diğer açıklama ise, diyabet ve hipertansiyonun ileri yaştaki kişilerde daha fazla görülmesi nedeniyle, ileri yaştaki kişilerin virüsten daha fazla etkilendiği şeklinde de olabilir.

Konuyla ilgili henüz yeterli bilimsel veri bulunmamaktadır.

Kardiyovasküler problemleri olan kişilerin virüse yakalanması durumunda ölüm riski daha mı yüksektir ?

Bu sorunun cevabı da yine “Hayır”dır. Virüs ayrım yapmaksızın herkese eşit oranda bulaşabilmektedir. Semptomların ciddiyeti ise kişiden kişiye değişmektedir. Burada pek çok karmaşık faktör devreye girer.

Ayrıca maruz kalınan virüs miktarı ve hangi süreyle maruz kalındığı da önemlidir. Kalp hastalarının tümü çok ciddi semptomlar yaşayacak diye genel bir yargı söz konusu değildir. Dünyada ve ülkemizde virüse yakalanıp, tedavi sonrası tamamen iyileşmiş olan kalp hastaları bulunmaktadır. Ancak  kimin enfeksiyona nasıl tepki vereceğini önceden kestirmek mümkün değildir.

Bu nedenle herhangi bir sağlık problemi olsun ya da olmasın herkesin el yıkama, sosyal mesafe ve maske takma gibi korunma yöntemlerini ciddiye alarak uygulaması gerekmektedir.


Kaynaklar:
  1. Comorbidity and its Impact on Patients with COVID-19 – PubMed
  2. T.C. Sağlık Bakanlığı

5 Comments

  1. bilgi dedi ki:

    verdiğiniz detaylı bilgilerden ötürü çok teşekkür ederim

  2. bilgiler dedi ki:

    düzenli olarak ziyaret ettiğim sitelerden biri ve yine faydalı bir makale olmuş sap olun

  3. kamu haberleri dedi ki:

    şu sıralar araştırma yapıyordum bu paylaşımla karşılaştığım iyi oldu sağ olun

  4. Bilgili Sözlük dedi ki:

    Detaylı bir içerik olmuş. Üstelik de akıcı. Teşekkürler

  5. Bu Kadar Bilgi dedi ki:

    Detaylı bir makale olmuş. Baştan sona okudum ve karşılaşmış olduğum için de mutluyum. Teşekkür ederim.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir