Covid-19 Salgını Boyunca Hipertansiyona Yaklaşım Nasıl Olmalı ?
Ocak 15, 2021Anti-hipertansif İlaç Tedavisinin Kardiyovasküler Hastalık Riskini Azaltmadaki Önemi
Mayıs 8, 2021Diyabet, dünyadaki en yaygın kronik hastalıklardan biridir. Kontrol altında olmayan diyabetin vücuda vereceği hasarlardan biri de damarlar üzerindeki etkileridir. Kontrolsüz diyabet, damar duvarındaki bazı kimyasal reaksiyonları tetikleyerek lümenin daralmasına ve buna bağlı bazı komplikasyonlara neden olur. Bunlardan biri de perirefik arter hastalığı ve ayaklarda iskemidir.
Ayak ve bacaklarda daha yaygın olarak görülen periferik arter hastalığı sonucunda, yetersiz dolaşıma bağlı olarak, yara iyileşmesinde gecikme, yeni yaraların açılması ve hatta tedavi edilmeyen durumlarda kangren ve uzuv kaybına (ampütasyon) kadar gidebilecek sonuçlarla karşılaşılabilir.
Diyabetli kişilerde, bacaklarda yeterli dolaşımın olmaması büyük bir risk oluştururken, bir diğer riskli durum periferik nöropatidir. Periferik nöropatinin en yaygın nedenlerinden biri diyabettir. Periferik sinirlerin hasar görmesi sonucu, hastalar ağrı ve acıyı yeterince hissetmezler. Bu durum, ciddi bulguları gözardı etmelerine ya da oluşan hasarları başlangıçta hissedememelerine neden olabilir .
Uygun Hastalarda Damara Yönelik Girişimlerin Olumlu Etkileri Olmaktadır
Son on yılda yapılan araştırmalar, damara yönelik girişimlerin mortalite, morbidite, yaşam kalitesi ve hasta memnuniyeti üzerinde olumlu etkilerini göstermiştir. Hastanın bacak damarlarında ciddi darlık ya da tıkanıklık varsa ve tedaviye uygunsa, tıkanıklığın açılmasının ardından düzelen dolaşım sonucunda ayaklar beslenir ve yara iyileşmesi hızlanır. İyi bir kan dolaşımı dokuların sağlıklı olması için gereklidir.
Aşağıdaki video, diyabetli bir hastanın tıkalı bacak damarına uygulanan stent tedavisini göstermektedir. Konuyla ilgili yazıyı incelemek için tıklayınız.
Periferik arter hastalığı olan diyabetli hastaların, ayak bakımı konusunda daha dikkatli olmaları gerekmektedir. Yeterli dolaşımı olmayan ve beslenemeyen bir ayakta, basit bir tırnak batması bile, farkedilmeyip tedavisi geciktirildiğinde ciddi enfeksiyon ya da kangrenle sonuçlanabilir.
Diyabetik Ayak Yarası Olan Hastalarda Tedavi Yaklaşımı Nasıl Olmalı ?
Diyabetik ayak yaralarının tedavisinde multidisipliner bir yaklaşım önerilir. Bu süreçte enfeksiyon hastalıkları uzmanları, kalp ve damar cerrahları, kardiyologlar, yara bakım hemşireleri ve podologlar yara bakım ekibi içinde yer alırlar.
Diyabetik ayak yaraları acil tedavi gerektiren bir durumdur. Erken tedavi ile düzelebilecek durumlar, tedavinin geciktirilmesi sonucunda, ilerlemiş enfeksiyon, kangren ve uzuv kaybı gibi sonuçlar doğurabilir. Diyabetli hastalarda, periferik nöropati nedeniyle, periferik arter hastalığı ya da iskemi belirtileri maskelenebilir. Bu hastalarda ağrı sıradışı bir durumdur ve çok ciddi komplikasyonların habercisi olabilir.
Diyabetli hastaların ayaklarının, düzenli olarak kontrol edilmesi ve ayak bakımlarının ihmal edilmemesi gerekir.